Kolbullen – mat för skogsarbetare, kolare, rallare och flottare

posted in: Information, Kuriosa | 0

Kolbullen kom till då kolare och skogshuggare levde primitivt ute i skogskojor och inte kunde förvara färskvaror som ägg och mjölk. Hårt fysiskt arbete krävde energirik mat och kolbullen innehåller mycket fett. Huvudingredienserna i en kolbulle är fläsk (helst amerikanskt), ister (smör var en lyxvara på den tiden och tål inte heller lika höga temperaturer som ister), mjöl, salt och vatten. Smeten av mjöl, vatten och salt hälls ovanpå de i ister stekta fläsktärningarna och det hela tillagas i en gjutjärnspanna över öppen eld. Namnet ”kolbulle” kommer troligtvis av att man grävde ner pannan i glöden, täckte den med lock och lade glöd och aska ovanpå.

Recept på kolbullar:

500 g fläsktärningar
3 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
salt efter behag
ca 9 dl vatten
ister att steka i

 

Gör så här:

Tärna salt fläsk (gärna rökt) i små tärningar. .
Rör ihop en smet av övriga ingredienser. Smeten skall vara tjockare än vanlig pannkakssmet. Denna ska sedan stå och svälla, gärna kallt.
Bryn fläsktärningarna i en gjutjärnspanna tillsammans med ister.
Häll på smet så att det precis täcker fläsktärningarna (ca 1 cm.)

Grädda alltsammans på glöd tills ytan får en gyllenbrun yta, gärna på båda sidor.

Kolbullar