Nattliga observationer gjorde Lövåsen rikskänt

posted in: Kuriosa, Press & Media | 0

NorrskenNatten till den 4:e mars 1967 var två bröder på hemväg till byn Lövåsen i en Volvo PV. När de korsade bron över Vojmån fick den yngre av dem syn på ett stort föremål som tycktes sväva ovanför älven. När de svängde in på vägen till familjens gård kunde båda bröderna se ett stort, mörkt föremål hänga i luften på gårdens norra sida. Skrämd sprang den yngre av bröderna in i huset och väckte den övriga familjen, och sedan kunde de från köksfönstret iaktta föremålet som de beskrev som ”cigarrformat och avspetsat i ändarna”. Familjemedlemmarna har i intervjuer berättat att föremålen inte lyste av sig själva men att de kunde se dem tydligt eftersom det var norrsken den natten. Efter en stund började föremålet med vaggande rörelser förflytta sig i riktning mot älven och då upptäckte de att ytterligare ett föremål, mindre, silvergrått och format som ”två tefat som lagts ihop ovanpå varann”, följde efter. Föremålen satte plötsligt fart och försvann som ett streck norrut. Efter en stund återvände det mindre föremålet och förhöll sig under en stund helt stilla ovan en elledning innan den försvann igen. Uppskrämda blev det inte mycket sömn för familjemedlemmarna den natten.

Gösta Rehn
Gösta Rehn
Sven Schalin
Sven Schalin

Familjen hade inte tillkallat polis, men vetskap om händelsen spreds snabbt när en släkting till dem berättat om händelsen på sin arbetsplats. Västerbottens Folkblads lokale redaktör Lennart Sehlin besökte tillsammans med polismannen Rune Alveblad familjen och intervjuade dem en och en. De berättade vad de sett och vid en undersökning av marken nere vid älven fann Sehlin två cirkelrunda avtryck i snön där den packats hårt ihop och sjunkit en halvmeter. Några dagar senare kom händelsen försvarsstaben till kännedom och strax var mediekarusellen igång. Familjen intervjuades i Dagens Eko, yngste sonen av Lennart Svahn i teve. Artiklar publicerades i Västerbottens Folkblad, Expressen, Nya Rekord och en rad andra tidningar över hela Sverige. Ufologerna Gösta Rehn och Sven Schalin fattade intresse för fallet och anlände till Lövåsen 2 april. De påbörjade sin undersökning och skickade senare in en rapport till Försvarets forskningsanstalt. Båda ansåg familjens observationer trovärdiga.

Händelserna natten mellan 3-4 mars hade gjort stort intryck på familjen men det blev en jobbig tid för dem efteråt. De emottog mängder av brev av både skeptiker och UFO-intresserade, både svenska och utländska UFO-organisationer skickade formulär de ville ha ifyllda och frågor om deras observationer ställdes ständigt i kontakt med andra människor. ”Det var jobbigt när vi märkte att många inte trodde på oss” har mamman i familjen berättat, och för barnen blev det tufft i skolan och umgängeskretsen i flera år efteråt.

Ufo: spökraketer, ljusglober och utomjordingarHändelsen blev mycket omskriven och går idag bl a läsa om i Clas Svahns bok UFO: spökraketer, ljusglober och utomjordningar. Clas Svahn listar den dokumentering som finns kring fallet men har även gjort egna, nutida intervjuer med familjemedlemmarna. Boken finns såklart att låna på Folkbiblioteket i Vilhelmina.