Nybyggarveckans första dag

Nybyggarveckan tjuvstartade lite igår kväll med konsert i Svannäs vackra gårdskyrka, där Karolina Lif (tramporgel) och Matti Norlin (nyckelharpa) medverkade. Solen sken från klarblå himmel och sommarvärmen var ljuvlig.

Kungliga Majestäts nådige reglemente
Lappmarksplakatet 1749

Idag har vädret varit lite strängare, även om vi sluppit regn. Jag började dagen med frukost på anrika Stenmans konditori för att sedan besöka Flygar-Olivia, en utställningshall längst upp i kyrkstan.  Där finns en fantastisk utställning om kolonisationen av Lappmarken och Vilhelmina i synnerhet. Genom bild, text och föremål får man lära sig mer om den tid när pigor, drängar och andra sökte lyckan i lappmarken och under hur svåra förhållanden de hade att bryta mark och odla och överleva häruppe. Starka kvinnor och män av vilka många har gått till historien för sina extraordinära insatser. Jag ska inte avslöja för mycket – utställningen finns att ta del av under hela Nybyggarveckan.

Kyrkstadens lanthandelKyrkstadens lanthandel ser både utanpå och inuti ut som om man traskat rakt in i en barnbok illustrerad av Ilon Wikland. Här finns sockertoppar, hemkokta karameller i strut, små pillerburkar, tobak, kaffebönor, rotborstar, emaljerade hinkar, plåtleksaker, papperbonader, bokmärken, stråhattar, fina kak- och teburkar och mycket mycket mer. Det doftar spännande av tobak och ingefära och är hur mysigt som helst att bara gå runt och titta!

Kings CaféKing’s Café är en otroligt vacker byggnad och ligger även den i kyrkstan. Byggnaden uppfördes 1898 av affärsmannen Lars Backsell, och nedervåningen har sedan dess fungerat både som handelsbod och bankkontor. Byggnaden ägs numera av paret Innerd, är K-märkt och fungerar som café och kulturcenter. Här kan du i lugn och ro avnjuta en kopp gott kaffe eller té, nygräddad sesamvåffla med vispgrädde och hemkokad hallonsylt eller varför inte prova husets specialitét: vegetarisk burgare!

Bronsstaty av Lapp-LisaUtanför Vilhelmina Hembygdsmuseum sade jag goddag till bronsstatyn av Anna-Lisa Öst, alias Lapp-Lisa. Vem har inte hört och sjungit med i den kända visan Barnatro? Om Lapp-Lisas historia kan du få veta mer om du besöker Hembygdsmuseet, där det numera finns en permanent utställning om vår lokala kändis.

Georg Lövgren svingar lien
Georg Lövgren svingar lien.

Idag hade vi möjlighet att få se hur man monterar ihop en höhässjeställning, slår hö med lie, räfsar och hänger upp höet till tork, som förr i tiden. När förra årets lokale kulturstipendiat Georg Lövgren svingade lien såg det så enkelt ut, men låt inte skenet bedra! Jag fick efter noggranna instruktioner själv prova på och det var minsann inte bara att svinga den – det krävs en viss teknik som nog kräver lite övning för att sitta. Men roligt var det!