Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Välkommen till samevistet

13 juli, 2019 @ 10:00 - 17:00

Vilhelmina sameförening håller samevistet uppe på Kyrkberget öppet  10:00-17:00. Här kan du under veckan ta del av traditionell samisk kunskap kring skinnberedning, gompatillverkning, skohöberedning och slöjd. Vi guidar runt i vistet och berättar om de traditionella samiska byggnaderna – varje kåta och bod har sin historia.

I kåtan har vi berättarstunder för både stora och små. Kanske vill du höra om gudinnorna i kåtan, nåjden och trumman. Eller om vardagslivet i kåtan, seder och bruk. Många sagor och sägner finns att berätta, inte minst om Stalo.

Inne i timmerstugan kan du ta del av en kolt- och slöjdutställning, köpa fika och provsmaka gompa. Tunnbrödet, kaffeosten och renköttet kommer från lokala matproducenter.

Lassokastning – tipsrunda – lottförsäljning – sagostunder på svenska och sydsamiska

Idag bjuder Lars Mattson från Tärna in till pratstund i kåtan där han serverar kaffe och nybakade gaahkoe (glödkaka). Laara är en mycket god berättare som ser till att föra den muntliga berättartraditionen vidare.  Kom och lyssna till hans historier!

Saara Hermansson är vid vistet mellan 13.00-15.00 och håller i aktiviteter för barn och vuxna. Det blir lassokastning, sång,  jojk och mys i kåtan med sagor både på sydamiska och svenska. 

Buerie båeteme! Välkommen!

Detaljer

Datum:
13 juli, 2019
Tid:
10:00 - 17:00
Evenemang Kategorier:
, , , , , ,

Plats

Samevistet
Kyrkberget, 912 33 Vilhelmina
vilhelmina,
+ Google Map

Arrangör

Vualtjeren Saemien Siebrie
Telefon:
46 (0)70-242 56 96
E-post:
styrelse@vuass.se
Webbplats:
http://www.vuass.se/