Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Välkommen till samevistet

11 juli, 2019 @ 10:00 - 17:00

Vilhelmina sameförening håller samevistet uppe på Kyrkberget öppet  10:00-17:00. Här kan du under veckan ta del av traditionell samisk kunskap kring skinnberedning, gompatillverkning, skohöberedning och slöjd. Vi guidar runt i vistet och berättar om de traditionella samiska byggnaderna – varje kåta och bod har sin historia.

I kåtan har vi berättarstunder för både stora och små. Kanske vill du höra om gudinnorna i kåtan, nåjden och trumman. Eller om vardagslivet i kåtan, seder och bruk. Många sagor och sägner finns att berätta, inte minst om Stalo.

Inne i timmerstugan kan du ta del av en kolt- och slöjdutställning, köpa fika och provsmaka gompa. Tunnbrödet, kaffeosten och renköttet kommer från lokala matproducenter.

Lassokastning – tipsrunda – lottförsäljning – sagostunder på svenska och sydsamiska

Idag visar vi hur man bereder skohö. Från starr till ett mjukt hö att stoppa i skorna som ersättning för strumpor. Förr i tiden var detta ett måste men används än idag av ett fåtal. 

Kl. 13.00 har Ingela Brosché ett föredrag där hon visar och berättar om kvannen och andra nyttoväxter. Naturen är ett skafferi med många ätbara växter.

Buerie båeteme! Välkommen!

Detaljer

Datum:
11 juli, 2019
Tid:
10:00 - 17:00
Evenemang Kategorier:
, , , , ,

Plats

Samevistet
Kyrkberget, 912 33 Vilhelmina
vilhelmina,
+ Google Map

Arrangör

Vualtjeren Saemien Siebrie
Telefon:
46 (0)70-242 56 96
E-post:
styrelse@vuass.se
Webbplats:
http://www.vuass.se/