Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Det här event har passerat.

Välkommen till Samevistet

juli 3 @ 10:00 - 17:00

Samevistet

Samevistet uppe på Kyrkberget är öppet måndag-lördag 10:00-17:00. Här kan du under veckan ta del av traditionell samisk kunskap kring skinnberedning, gompatillverkning, skohöberedning och slöjd. Vi guidar runt i vistet och berättar om de traditionella samiska byggnaderna – varje kåta och bod har sin historia.

I kåtan har vi berättarstunder för både stora och små. Kanske vill du höra om gudinnorna i kåtan, nåjden och trumman. Eller om vardagslivet i kåtan, seder och bruk. Många sagor och sägner finns att berätta, inte minst om Stalo.

Inne i timmerstugan kan du ta del av en kolt- och slöjdutställning, köpa fika och provsmaka gompa. Tunnbrödet, kaffeosten och renköttet kommer från lokala matproducenter.

Lassokastning – tipsrunda – lottförsäljning – sagostunder på svenska och sydsamiska – slöjdverkstad för barnen

Idag gör vi gompa av Kvanne (Angelica), fjällvärldens vitaminrika ört. Förr gjorde man gompa genom att blanda kvannen med renmjölk. Nu använder vi fil. Kom och smaka!

Sameföreningens medlemmar startar upp skinnberedningen som kommer att hålla på hela veckan. Kom och känn den underbara doften när sälgbarken kokas!

Buerie båeteme!  Välkommen!

 

 

 

Tillägg

Detaljer

Datum:
juli 3
Tid:
10:00 - 17:00
Evenemang Categories:
, , , , ,
Evenemang Taggar:
,

Plats

Samevistet
Kyrkberget
Vilhelmina, Sverige
+ Google Map
Telefon:
46 (0)70-242 56 96
Webbplats:
http://www.vualtjereduodji.se/

Arrangörer

VUALTJERE DUODJI i samarbete med Vilhelmina samiska förvaltningskommun, Sametinget och ABF
ABF