Det tragiska dubbelmordet i Lövberg

posted in: Kuriosa, Press & Media | 0
Fotoarkivet
Gustaf Gudmunsson inringat i rött

Så här berättar Kerstin Sundén (f. Gudmundson) om sin farfar Perols Gustaf Gudmunsson, nomadlärare i Lövberg, som den tragiska dagen 1915 tillsammans med en åttabarnsfar fick sätta livet till.

”På avslutningsdagen lördagen den 14 augusti kommer en okänd sinnessjuk norsk same ner till byn för att övernatta på sin långa väg för att få läkarvård för sin sjukdom i Östersund. Den sjuke samen anföll på kvällen 8-barns-familjen Eriksson i deras hem och stack ihjäl mannen i huset och skadade den äldste sonen svårt. Vid ropen på hjälp sprang Gustaf och några karlar från byn in i huset till undsättning. Gustaf kom först och hann inte värja sig utan blev också han ihjälstucken. De andra försökte hålla samen fast, men han slet sig och försvann ut i mörkret och nästa dag fann man honom i sjön där han hade dränkt sig. Fjärdingsman Erik Mattias Sundkvist från Vilhelmina, som bara sex veckor tidigare färdats tillsammans med Gustaf Gudmundsson till Fatmomakke och kronolänsman Lindström kallades till platsen för att utreda den fruktansvärda händelsen, som gav eko i hela landet. För sin gärning tilldelades han postumt Carnegiestiftelsens bragdmedalj.

Samerna i Lövberg tog mycket illa vid sig av den tragiska händelsen och lät samla in pengar och skänka den gravsten som finns på familjegraven vid Rättviks kyrka med inskriptionen: ”Tacksamhetsgärd av LAPPARNA”

Min farfar skulle ha fyllt 30 år i oktober 1915 och min farmor Maria fick det ohyggliga budet där hon vistades i sitt barndomshem i Rättvik över sommaren med min far Sven Erik som var endast sex månader och hans bror Gustaf 4 år. Livet tog en våldsam vändning, men tack vare farmors starka Gudstro och enastående förmåga och driftighet, uppfostrade hon pojkarna kärleksfullt och ordnade så att de båda fick möjlighet till att bli civilingenjörer och båda vigde sina yrkesliv till stora insatser inom flygindustrin.”

Källa: Fotoarkivet (klicka för Kerstins hela artikel)