En fängslande historia

posted in: Kuriosa | 0

Det finns ju många historier om de som bott i Vilhelmina Kyrkstad, här kommer från Turistbyrån en historia om stuga nr. 4

När vinden tjöt runt knuten, och frosten skapade mönster på de små rutorna så kunde man känna sig trygg och varm här inne hos Fjärdingsman
Erik Mattias Sundqvist! 


Erik Mattias Sundqvist, född 1860, var i grunden snickare och timmerman som med sin ärlighet och redighet fick verka som vaktmästare uppe vid sockenstugan (nuvarande museet) och sedan antaga fjärdingsmansuppgifter. Detta var en handlingens man, inte sen att komma på lösningar.

Det gamla häktet som låg nedanför nuvarande Hotell Wilhelmina var i så dåligt skick och hade så murkna väggar att det ibland inte lämpade sig ens som tillfälligt härbre åt blivande fängelsekunder.
Det berättas att Herr Sundqvist vid ett tillfälle inte såg annat att göra än att ta med en misstänkt mördare hem. Inte kunde han låta denna ligga i den hålan, och sedan kanske kliva genom väggen och försvinna! För att vara säker på var han hade fången, kedjade han fast sig själv med honom och delade britsen så att de båda kunde sova och vara i tryggt förvar! Snillrikt! 

Besök gärna Turistbyrån och passa på att få se de fångstjärn som hittades i Herr Sundqvist kammare i samband med renoveringen av Kyrkstaden på 1970-talet!

Erik Mattias Sundqvist. Källa: Fotoarkivet