Karaktäristisk, åttkantig byggnad firar 50 år!

posted in: Information, Kuriosa | 0

FotoarkivetStenmans konditori fick sitt namn redan 1948, då Roland Stenman från Örnsköldsvik köpte bageriet och konditoriet av Sigge Nordqvist. Ursprungligen var det en Samuelsson som byggt en stor bakugn för knäckebröd, efter honom kom en Brändström som överlät rörelsen till Karl Gavelin, även kallad ”Kalle Bagare”.

Sedan Roland Stenman köpt rörelsen inreddes lokalen 1953-54 av NK i Stockholm, med bamburörsmöbler, palmer, baldakiner och på golvet något som liknade gatsten. Denna inredning skulle påminna om sydeuropas gatucaféer.

Roland Stenman var en duktig konditor med känsla för kvalité. Han månade om konditoritraditionen och hade också bra bagare och konditorer som medarbetare. På 50-talet arbetade 20 personer på firman, åtta i bageriet och tolv stycken som gick skift i serveringen.

Arkitekten Kjell Wretling ritade 1964 den karaktäristiska åttkantiga byggnad som i dag inrymmer Stenmans Konditori. Den nya byggnaden stod klar 1966 och har satt sin prägel på samhället. Roland och Barbro Stenman sålde verksamheten 1982 och sedan dess har lokalen både inrymt konditori, café, grill, pizzeria samt kinarestaurang. Efter en kortare stängning öppnar Stenmans igen i maj 2016, med nya ägarna Kaj & Bittan Merstrand som vi önskar lycka till.

Källa: Vilhelmina Fotoarkiv