Konstnären Lotta Holmgren

posted in: Arrangemang | 0
Farfarsgårdens vackra gäst_Lotta Holmgren
Farfarsgårdens vackra gäst (60x40cm) Lotta Holmgren

Redan 1984 började jag att använda mig av sjödränkta, naturformade trästycken som ”duk” för min konst. Idén till att använda mig av detta spännande material, fick jag under tiden jag bodde i Jämtland och hittade ett litet trästycke under en fisketur.

För mig är vår natur, fantasi och humor, tre mycket viktiga ingredienser. Motiven bestäms av trästyckets formationer, där jag ser en bild som förmedlas till mig och som jag sedan ger liv. Kvistar, sprickor och den råa strukturen, är en del av själva konstverket. Jag inspireras av trä för det är ett levande material och har använts av konstnärer i tusentals år. Djur som motiv, finns som bekant bevarade ända sedan stenåldern. I min konst så blandar jag allt detta, med stor värme, kärlek och humor. I många av mina konstverk kan man även finna en liten grå Vätte gömd någonstans i konstverket och han värnar om och beskyddar djuren.

 

 

Arbetskamrater (70x60cm) Lotta Holmgren
Arbetskamrater (70x60cm) Lotta Holmgren

Jag arbetar även i andra tekniker och material, och har utfört några stora väggmålningar, tempera på duk, kolteckningar, byggplywood, plexiglas med mera. Jag har utsmyckat några större företag och offentliga platser som t ex Luftfartsverket vid Arlanda Airport, Lycksele- och Storumans flygplatser, antroposofiska barnhemmet Gawan i Holland, Samhall Botnia Storuman, Smärtcentrum Stockholm. De senaste projekten var till Aurora Borealis ett annat antroposofiskt hem för ungdomar med funktionsnedsättningar i Wedde Holland, och en fasadsmyckning till en av Lulebos fastigheter i Luleå. 2011 blev jag kvalificerad i första steget för uppdrag vid Citybanan i Stockholm och arbetar sedan ett par år även med barn i Skapande skola. Mitt allra senaste projekt är en 32 meter lång målning utomhus till ett dagis och förskola i Norsjö, med temat sagor.

 

 

Grön magdansare (20x60x50cm) Lotta Holmgren
Grön magdansare (20x60x50cm) Lotta Holmgren

Rovdjur, ugglor och fantasidjur är mina favoritmotiv. Genomgående i alla mina konstverk finner man även en liten nyckelpiga, som är en symbol för den lycka och frihet jag känner i mitt skapande.

Skapandet ger liv….

/Lotta

 

Utställningen Gåaltoe är djup med alster av Lotta Holmgren finns att se vid Ricklundgården, Saxnäs under Nybyggarveckan >>>