Den i Uppsala födde författaren Bernhard Nordh fick sitt publikgenombrott 1937 med Norrlandsskildringen I Marsfjällets skugga, vilken följdes av 26 romaner. 1936 reste författaren nämligen till Vilhelmina och  fjälltrakterna  längre västerut  för att forska om nybyggarnas liv. Den resan blev inspiration för hans många fjällromaner.

Nordhs böcker behandlar ofta nybyggarliv i vildmarken och bjuder på både romantik och reallistiska jaktäventyr. Böckerna nådde stor spridning och låg i många år i toppen av listan över mest lånade författare på biblioteken.

Bernhard Nordhs hundraårsjubilem firades både i Tierp, författarens hembygd,  och i Vilhelmina där hans mest kända böcker faktiskt utspelar sig. I samband med jubiléet tillsattes en arbetsgrupp som förberedde bildandet av ett litterärt Bernhard Nordh-sällskap. År 2000 föll klubban i Vilhelmina Folkets hus och Bernhard Nordh-sällskapets levnad hade tagit sin början.

Sedan några år tillbaka anordnar sällskapet tillsammans med andra aktörer mycket uppskattade fjällresor i författarens fotspår.

Följ med på en innehållsrik dagsutflykt med buss från Vilhelmina upp mot Marsfjällen och Marsliden! Resorna anordnas av Vilhelmina kommun och Bernhard Nordh-sällskapet och är anpassade så att resande med Inlandsbanan kan delta.

Resan går via Malgomajdalen och Kultsjöån och guiden berättar om nybyggartiden och byarnas historia. Framme i Marsliden är första anhalten den trivsamma fjäll- och skrivargården där kaffe och tunnbrödssmörgås serveras tillsammans med berättelser från Marsliden och Bernhard Nordhs böcker. Därefter väntar guidning runt i omgivningarna till Lars Pålssons första nybyggarstuga, Bernhard Nordh-museet och fiskevägen ner mot Västra Marssjön. Här finns också information om fjällfloran och en tipspromenad.

På hemvägen kör bussen in till byarna Kroksjö och Fjällboberg, där spännande historier utspelar sig i Bernhard Nordhs romaner. Sista stopp är vid Stalonnäset med prisutdelning för vinnarna av tipsraden.

Mer om den folkkäre författaren och Bernhard Nordh-sällskapet kan du läsa här >>>