Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Samevistet

juli 9 @ 10:00 - 17:00

Vualtjeren saemien siebrie/Vilhelmina sameförening håller samevistet på Kyrkberget öppet torsdag, fredag och lördag 10:00-17:00. 

Här kan du under veckan ta del av traditionell samisk kunskap kring skinnberedning, gompatillverkning, skohöberedning och slöjd. 

I kåtan har vi berättarstunder för stora och små. Vi kokar kaffe och bakar gaahkoe (bröd som bakas på häll). Kanske vill du höra om gudinnorna i kåtan, nåjden och trumman. Eller om vardagslivet i kåtan, seder och bruk. Många sagor och sägner finns att berätta, inte minst om Stalo.

Inne i timmerstugan kan du ta del av en liten kolt- och slöjdutställning, köpa fika och provsmaka gompa gjord av Fjällkvanne. Tunnbrödet, kaffeosten och renköttet kommer från lokala producenter.

Lassokastning – tipsrunda – lottförsäljning – sagostunder på svenska och sydsamiska

Idag lördag är den samiska biblioteksbussen “Julla Májja” uppe vid vistet mellan 10.00-16.00. Kom och besök den! Vill du höra lite om de sydsamiska ortnamnen på vägskyltar och fjällkartan kommer du till bussen kl. 11.00. Sedan bjuds det på samiska sagor kl. 13.00 och 14.00. Alva Fjellström läser då bl.a. en bok på svenska och sydsamiska som hon har varit med och skrivit. Buerie båeteme! Välkommen!

Samevistet  

Detaljer

Datum:
juli 9
Tid:
10:00 - 17:00

Plats

Samevistet
Kyrkberget, 912 33 Vilhelmina
vilhelmina,
+ Google Map

Arrangör

Vualtjeren Saemien Siebrie
Telefon:
46 (0)70-242 56 96
E-post:
styrelse@vuass.se
Webbplats:
http://www.vuass.se/