Psalmonikan – de fattiga församlingarnas orgel

posted in: Information, Kuriosa | 0

FotoarkivetJonas Erik Larsson, Vallen, Marsliden, född i Fjällboberg Vilhelmina 1853-06-27. Son till nybyggaren i Marsliden Lars Pålsson och hans hustru Brita Erika Pålsson f. Svensdotter.

Jonas Erik Larsson fyllde 89 år samma dag som tidningen Folket I Bild (FIB) och fotografen Dahlberg besökte honom i Marsliden. Instrumentet han spelar på är en psalmodikon eller notstock. /Källa: Vilhelmina Fotoarkiv

Ett psalmodikon är ett musikinstrument. Det är ett slags förenklat långspel som spelas med stråke. Det utgörs av en långsmal resonanslåda med en till tre strängar spända över en greppbräda mellan ett strängstall och en snäcka. Kallas ibland för psalmonika. — Instrumentet började användas i Danmark under 1820-talet, och spreds sedan till övriga Norden och Baltikum. Mest känt är prästen Johan Dillners (1785–1862) psalmodikon från 1830, som användes i en del av Sveriges fattigaste församlingar i stället för orgel. Dillner använde psalmodikonet för att lära ut de nya melodierna i Haeffners koralbok, och gav ut dem i siffernotskrift 1830 (Melodierna till Swenska Kyrkans Psalmer, Noterade med ziffror, för Skolor och Menigheten). Han sade att han kunde lära vem som helst att hantera ett psalmodikon på bara två timmar. Instrumentet var även populärt vid husandakter i hemmen och bland kringresande predikanter. Under senare delen av 1800-talet ersattes oftast psalmodikonet av orgelharmoniet.
/Källa: Wikipedia