Tok-Joffa: ett människoöde

FotoarkivetNils Johan Nilsson Juffa, eller ”Joffa” kallad (1849-1928) var född i Ljusfjäll, Vilhelmina och var son till Kristina Magdalena Tomasdotter och den norske samen Nils Andersson Juffa. Han hade gått i svensk lappskola och kunde både läsa, skriva och räkna. I unga dagar hade dock Joffa haft smittkoppor och ur den sjukdomen kom han både stendöv och tokig. Han försörjde sig genom att gå med tiggarstaven och bodde i en primitiv stuga vid Sågån i Lövliden där han såg tågen till Holmselehamn komma och gå.

Vintertid brukade Joffa göra tiggarturer neråt landet och kom alltid hem med fullastad kälke. När första världskriget kom slutade han dock med detta. I skriften Dokumenterat Vilhelmina : Sågen, kvarnen, stampen vid Sågån, Lövliden har Seved Larsson diktat:

Vi såg honom krypa ur selen,
en vinterdag kall och grå
och jämka kälken tillrätta
i kornladans lugnaste vrå

Vi såg hans fingrar fumla,
med knutar som frusit till is
vi hörde honom mumla
bland halm och lövkärvsris,
Hans nötta kolt och luva
var som klippt ur Bland tomtar och troll,
och hans näsa dröp utav snuva
efter färden åt utsockneshåll

På hans kälke lyste snö
på stolpar och stag
Kanhända kom den från Anundsjö
dit vi skulle köra en fora en dag.
Emot ladans gråa vägg,
för gossetanken ung och yr
stod Jåffa, med snö i hår och skägg
omsusad av äventyr

Joffa var en god granne och Lövlidenborna kom alltid ihåg honom när det bakades tunnbröd, när det slaktades och när julgrisen slaktades till jul.

Den 30 september 1928 hade Joffa varit på besök hos August Lundberg på Storholmen och gick utefter järnvägsbanan på väg hem. Tåget från Holmselehamn upptäckte Joffa och signalerade vilt, men eftersom Joffa var döv hörde han inte signalerna. Lokföraren slog till bromsarna men hann inte få stopp på tåget, varför Joffa fick en stöt av ena bufferten i huvudet och dog ögonblickligen. Han lades på en järnvägsvagn och fördes ned till Vilhelmina. I tidningarna stod att läsa den 1 oktober: Lapp dödad av tåget”

Källor: Fotoarkivet, Dokumenterat Vilhelmina: Sågen, kvarnen, stampen vid Sågån, Lövliden av Gustaf och Seved Larsson, Anbytarforum tisdag 15 mars 2005.